Hoe monteer ik een RVS kraantje in een whisky vaatje van 3, 5 of 10 liter?
In de meeste gevallen wordt het kraantje gelijk bij het vaatje gekocht. In die gevallen monteren wij het kraantje voor u.
Mocht u echter later het kraantje aanschaffen en wilt u dit zelf monteren dan staat hieronder beschreven hoe u te werk gaat,
Wat heeft u nodig?
– Een RVS kraantje
– Een eiken vaatje van 3, 5 of 10 liter
– Een boortje van 10 mm
– Een draadtab van 1/4″
– Teflon tape
Stap 1
U boort om te beginnen een gaatje van 10 mm in de kopzijde van het vaatje. Ongeveer 1,5 cm vanaf de rand.

Boor 10 mm
Stap 2
Vervolgens tapt u met de draadtab 1/4″ een draad in het hout.

Draadtab in boormachine
Stap 3
Stap U wikkelt om de schroefdraad van de kraan 3 a 4 maal de teflontape.

Teflon tape om de schroefdraad
Stap 4
U draait de kraan in het vaatje. Bij de laatste slag let u er op dat u stopt als de tuit van de kraan naar beneden wijst.
Veel gestelde vragen over mini houten vaten (FAQ)
Bewaar het vat in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid (ongeveer 75%) en een koele temperatuur (onder de 12 graden Celsius). Als het vat langere tijd niet wordt gebruikt, overweeg dan om het periodiek met een kleine hoeveelheid water te bevochtigen om uitdroging te voorkomen.
Ja, er zit altijd een stop bij het vat.
Ja, als u een kraan bij het vat besteld zetten wij deze er in voor u.
De rijptijd varieert afhankelijk van het type drank en de gewenste smaakontwikkeling. Kleinere vaten hebben een grotere hout-op-drank ratio, wat betekent dat dranken sneller rijpen. Het is raadzaam om de smaak regelmatig te controleren en de rijptijd dienovereenkomstig aan te passen.
Dit betekend dus tussendoor proeven:)
Ja, maar houd er rekening mee dat het vat de smaken en aroma’s van eerdere inhoud kan behouden, wat invloed kan hebben op de volgende drank die je erin rijpt. Dit kan een bewuste keuze zijn. Bijvoorbeeld eerst sherry in het vat en dan nieuw make whisky. Wilt u echter dat de smaak niet over gaat in de volgende drank zorg dan voor grondige reiniging tussen verschillende batches om ongewenste smaakoverdracht te minimaliseren
Laat het vat ingepakt in folie om vochtverlies te voorkomen. Bewaar het bij voorkeur op een plek met een temperatuur onder de 12 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 75%.
Doe de stop in het vat.
Spoel het vat onmiddellijk na het legen met heet water om achtergebleven stoffen te verwijderen en bacteriegroei te voorkomen. Herhaal dit spoelen totdat alle resten zijn verwijderd en eindig met een keer spoelen met koud water. Vermijd het gebruik van chemische middelen, aangezien deze tannines uit het hout kunnen onttrekken en de smaak kunnen beïnvloeden.